Pinjata (espanjaksi piñata) on pahvista tehty värikäs hahmo, joka täytetään makeisilla, pähkinöillä ja pienillä leluilla ja joka sitten lyödään rikki. Se on kotoisin Meksikosta, jossa pinjatan lyöminen on aina juhlien kohokohta. Pinjatat sopivat niin aikuisten kuin lasten juhliin! Näyttävä ja yllätyksiä täynnä oleva pinjata on myös mainio lahjaidea!

Pinjata-traditio

Alunperin pinjata tehtiin savesta ja sen mallina oli perinteisesti seitsenhaarainen tähti. Nykyään pinjata voi olla vaikkapa eläimen tai kukan mallinen. Meksikossa piñataa leikitään erityisesti joulun aikaan, syntymäpäiväjuhlissa sekä toukokuun 5. päivänä, jolloin juhlitaan historiallista taisteluvoittoa. Latinalaisesta Amerikasta pinjatat ovat levinneet Pohjois-Amerikkaan erityisesti lasten syntymäpäiville. Nykyään pinjata-leikki kuuluu myös eurooppalaisiin juhliin, erityisesti Englannissa.

Pinjata-tradition mukaan kuljemme elämässämme silmät sidottuina yrittäen löytää hyviä asioita ja tekemällä paljon töitä sen eteen. Uskonnollisen perinteen mukaan pinjata-tähden seitsemän haaraa symboloivat seitsemää kuolemansyntiä, jotka voittamalla eli lyömällä pinjata rikki saatiin hedelmiä ja muita lahjoja. Toisen version mukaan pinjata on hirviö, joka on varastanut kaikki hyvät asiat ja sitä pitää löydä lujaa, jotta se antaa ne takaisin.

Pinjata-leikin ohjeet

Valmistele pinjata-leikki hyvin ennen juhlien alkua. Varaa pinjatan sisään pieniä karkkeja, pähkinöitä konfetteja ja pieniä leluja. Aikuisten pinjatassa sisältö voi olla herkkujen lisäksi juhliin sopivaa rekvisiittaa, kuten arpalipukkeita tai hauskoja tehtäviä, joiden tekemiseen vieraat voivat osallistua. Käytä mielikuvitustasi ja täytä pinjata juhlateemaan mukaisesti.

Varaa vahvaa narua pinjatan ripustamiseen. Jos et löydä valmista ripustuspaikkaa pinjatalle, voi kaksi aikuista pitää välissään pitkää narua, josta pinjata roikkuu.
Pyydä osallistujia asettumaan jonoon ja sido ainakin isompien lapsien silmät huivilla. Jos lapsia on mukana leikissä, huolehdi siitä, että muut lapset ovat riittävän etäällä odottamassa vuoroaan lyödä pinjataa kepillä. Jos lapset ovat pieniä (alle 6-vuotiaita), pinjatan rikkoutumista voi avittaa tekemällä siihen viiltoja etukäteen. Lisää hauskuuttta saat leikkiin, jos heiluttelet pinjataa narussa ylös ja alas ja pyörittelet osallistujia ympäri silmät sidottuina.

Kaikki lyövät vuorotellen, ja ennen pitkää pinjata menee rikki ja karkit ja pikkutavarat tippuvat maahan. Pelin henkeen kuuluu, että kaikki menevät yhtä aikaa noutamaan ”saalista”. Jos mukana on pieniä lapsia, huolehdi siitä, että jokainen saa jotakin pinjatan sisältä. Voit antaa jokaiselle lapselle oman nimellä varustetun pussin ”saaliin” säilyttämiseen. Voit myös etukäteen kertoa osallistujille kuinka monta karkkia ja tavaraa kukin saa ottaa, jotta tasapuolisuus varmistuu ja kaikilla on hauskaa.

Puljata

Puljata eli vetopinjata on kuin pinjata, mutta rikki lyömisen sijaan herkut ja lelut saadaan ulos vetämällä naruista, joista yksi aukaisee luukun puljatan pohjassa. Se sopii siis erityisen hyvin pienemmille lapsille (alle 6v), joille pinjatan saaminen rikki lyömällä voi olla aika vaikeaa. Juhlijat voivat vetää naruista yksitellen, kunnes onnistaa, tai kaikki kerralla – jälkimmäinen voi olla parempi tapa lasten kanssa, ettei kukaan pety.
Voit halutessasi säilyttää pinjatan muuttamalla sen puljataksi; Leikkaa luukku pinjatan pohjaan ja laita karkit ja tavarat sisälle sitä kautta. Kiinnitä narunpätkiä pohjaan ja varmista, että yksi naruista on kiinnitetty siten, että se avaa luukun ja karkit tippuvat sieltä.